Laatst geüpdated op april 12, 2023 door Wendy Bogers

Lager verplicht loon voor DGA innovatieve startup

De regeling omtrent het verplichte minimum DGA (directeur-grootaandeelhouder) salaris van
€ 45.000,- per jaar is versoepeld voor startups. Op het moment dat je als beginnende onderneming wordt aangemerkt als een innovatieve startup hoef je dit bedrag niet meer als salaris aan jezelf uit te keren.

Je mag gebruik maken van dit lagere fictieve loon op het moment dat je door de wet bevordering speur- en ontwikkelingswerk aangemerkt worden als starter. In dat geval mag je jezelf de eerste 3 jaar een minimumloon geven.

Zo blijft er meer geld over om te investeren in de onderneming. We gaan ervan uit dan je snel genoeg winst maakt met je BV om een hoger salaris uit te keren, maar dit verlaagd echter de drempel om te starten met je BV.

Verhoging minimumloon

Heb je personeel? De bedragen van het wettelijk minimumloon voor werknemers vanaf 23 jaar bij een volledig dienstverband zijn vanaf 1 januari 2017 als volgt:

 • Minimum maandloon: € 1.551,60
 • Minimum weekloon: € 358,05
 • Minimum dagloon: € 71,61

Jaarrekening digitaal deponeren

Ook de Kamer van Koophandel digitaliseert. Vanaf dit jaar dienen kleine bedrijven de jaarrekening digitaal aan te deponeren bij de Kamer van Koophandel (KvK). Indien je een boekhouder hebt, zal deze hiervan op de hoogte zijn. Doe jij de boekhouding zelf? Lees hier verdere informatie.

Extra budget regeling voor onderzoek en ontwikkeling

Maak jij als innovatief bedrijf al gebruik van de WSBO regeling? Deze regeling maakt het mogelijk voor technisch innovatieve bedrijven om een korting te krijgen op de inkomstenbelasting. Hiermee kunnen veel kosten bespaard blijven, wat gebruikt kan worden om te investeren en door te groeien.

Werkgeverslasten

Het nieuwe lage-inkomensvoordeel maakt het goedkoper om werknemers met een inkomen tot 125% van het minimumloon in dienst te nemen. Door deze financiële bijdrage blijven de loonkosten laag zonder dat de werknemer salaris inlevert.

Daarnaast kun je sinds dit jaar een vergoeding krijgen om bijvoorbeeld langdurig werklozen of mensen met een arbeidsbeperking aan te nemen. Dit moet ervoor zorgen dat het eenvoudiger wordt om ouderen en mensen met een arbeidsbeperking in dienst te nemen.

Schijnconstructies met werknemers

Er zijn diverse nieuwe regels om zogenaamde schijnconstructies met werknemers te voorkomen. Hieronder volgen een aantal belangrijke wijzigingen:

 • Je mag het salaris niet meer volledig contant uitbetalen. Je dient minimaal het salarisgedeelte gelijk aan het wettelijk minimumloon giraal over te maken.
 • Je mag geen verrekeningen met het wettelijk minimumloon meer toepassen, zoals huisvesting of ziektekostenpremies.
 • Je dient meer gegevens vermelden op de loonstrook.
 • Het is niet meer mogelijk om een buitenlandse werknemer een deel van het minimumloon als onkostenvergoeding te betalen. Je dient het doel van de onkostenvergoeding te vermelden op de loonstrook van de werknemer.
 • De ketenaansprakelijkheid voor de betaling van het loon is uitgebreid. Je bent nu ook aansprakelijk voor het betalen van het cao-loon aan een werknemer.
 • Pas op: Indien je je schuldig maakt aan onderbetaling of illegale tewerkstelling, worden de inspectiegegevens openbaar gemaakt.

Freelancers

Nog even geen zorgen over de nieuwe regels van de Wet DBA. De overgangsperiode naar de nieuwe regels zou aflopen op 1 mei 2017, maar dit wordt uitgesteld tot 1 januari 2018. Als opdrachtgever of freelancer hoef je dit jaar dus nog geen gebruik te maken van de modelovereenkomsten van de Belastingdienst.

De Belastingdienst hoopt dat er alsnog veel bedrijven gebruik zullen maken van de modelcontracten, maar zullen dit nog niet controleren of boetes uitdelen. Wil je verzekerd zijn van een juridisch correct freelance overeenkomst? Maak de freelance overeenkomst dan hier op maat bij Ligo!

Juridisch advies inwinnen over alle veranderingen?

Als ondernemer heb je drie opties wanneer je zit met juridische vragen over de veranderingen die komend jaar doorgevoerd gaan worden:

 1. Je kan een advocaat inschakelen. Het voordeel van deze optie is dat je verzekerd bent van juridisch correct advies. Het nadeel van deze optie is dat een advocaat over het algemeen hoge tarieven berekent.
 2. Je kan zelf het internet afspeuren naar informatie. Het voordeel van deze optie is dat dit geheel kosteloos kan. Verder hoef je ook je huis niet te verlaten. Het nadeel is dat je niet verzekerd bent dat de gevonden informatie ook juridisch klopt en up-to-date is. Bovendien ben je waarschijnlijk ook veel tijd kwijt aan het uitvogelen van wat je wel en niet dient te doen.
 3. Je kan je bij Ligo aansluiten. Als Ligo member kan je onbeperkt advies inwinnen bij onze specialistische advocaten. Je stelt gemakkelijk en snel je ondernemingsrechtelijke vraag in je dashboard en binnen twee dagen word je door een specialistische advocaat gebeld met een antwoord op je vraag. Verder geniet je onbeperkte toegang tot onze database met 100+ contracten (in het Engels en in het Nederlands) die je online op maat kunt maken en downloaden.

Telefonisch overleggen over jouw situatie?

Vragen?

Wil je meer weten over bovenstaande wijzigingen? Stel gerust al je vragen aan onze juristen. Je kan ons altijd bereiken via onze online chat of 020-3031043.

Happy entrepreneuring

Wendy Bogers
Laatste berichten van Wendy Bogers (alles zien)