Waarom heb je een intentieovereenkomst nodig?
Wil jij samen met een andere partij bijvoorbeeld een samenwerking aangaan, maar is er nog veel om over te onderhandelen? Of moeten zaken worden uitgezocht, voordat jullie echt met elkaar in zee gaan? Dan is het verstandig om eerst een intentieovereenkomst te sluiten. Een intentieovereenkomst wordt doorgaans gebruikt om duidelijk te maken dat je bereid bent om met een ander partij samen te werken, maar nog niet klaar bent voor een definitieve overeenkomst. De intentieovereenkomst is de voorfase op het sluiten van een definitieve overeenkomst. Een intentieovereenkomst heb je nodig om vast te leggen wat het doel van de onderhandelingen is, om zo te voorkomen dat de indruk bestaat dat er al een overeenkomst is. Dit zou er namelijk voor kunnen zorgen dat je gebonden bent aan een onduidelijke overeenkomst. Verder gebruik je een intentieovereenkomst om bepaalde afspraken vast te leggen. Zo leg je bijvoorbeeld vast dat partijen geen vertrouwelijke informatie over de onderhandelingen delen met anderen. Op deze manier zorg je ervoor dat er voor iedereen zekerheid, duidelijkheid en rust is.
Intentieverklaring bij bedrijfsovername
Bij een bedrijfsovername proces wordt niet gesproken van een intentieovereenkomst, maar van een intentieverklaring (in het Engels: Letter of Intent). De intentieverklaring is een belangrijk instrument dat gebruikt wordt tijdens een bedrijfsovername proces en is een stuk uitgebreider. In deze intentieverklaring staan bijvoorbeeld voorlopige afspraken over geheimhouding, onderhandelingsexclusiviteit en vergaderschema’s. Daarnaast neem je de koopprijs en garanties op. De intentieverklaring bij een bedrijfsovername is complex en we adviseren je dan ook om eerst advies in te winnen bij een ondernemingsrecht advocaat. Bij Ligo helpen wij je aan een gespecialiseerde advocaat, waarmee je gratis kan sparren met een Ligo-Plan.
Wat regelt een intentieovereenkomst?
Deze intentieovereenkomst bevat bepalingen zoals:
* doel van de intentieovereenkomst
* geheimhoudingsplicht
* de duur
* eventuele exclusiviteit
* eventuele boetebepaling
Is deze intentieovereenkomst wel op maat?
Bij Ligo kun je alle contracten op maat maken, zodat deze zijn afgestemd op jouw bedrijf. Om de intentieovereenkomst te maken, doorloop je heel eenvoudig een online vragenlijst. Op basis van de antwoorden die je invult, genereert onze software voor jou een op maat gemaakte intentieovereenkomst welke je direct in Word en PDF kan downloaden. Zo heb je al binnen een paar minuten een intentieovereenkomst. Daarnaast ben je bij Ligo altijd verzekerd van juridisch correcte documenten die je ook nog eens online kunt ondertekenen.
Hulp bij beantwoording van de vragen?
Zodra je op “Maak je document” klikt, doorloop je de online vragenlijst van de intentieovereenkomst. Loop je ergens tegen aan, of weet je niet wat je moet invullen? Stel je vraag in de Ligo chat (rechtsonder in je scherm) en krijg direct antwoord van onze Ligo juristen.
Aanvullend advies bij deze intentieovereenkomst?
Heb je een vraag over deze intentieovereenkomst? Stel onbeperkt vragen aan onze topadvocaten en krijg gratis telefonisch advies over de intentieovereenkomst als Ligo-Plan. Op elk rechtsgebied hebben wij specialisten die jou altijd kunnen helpen. Je kunt bij de intentieovereenkomst bijvoorbeeld vragen stellen over het volgende:
- Op welk moment moet ik een intentieovereenkomst opstellen?
- Ben ik gebonden aan mijn intentieovereenkomst?
- Wat zijn de gevolgen als een van de partijen zich niet houdt aan de intentieovereenkomst?
Intentieovereenkomst laten nakijken?
Wil je jouw intentieovereenkomst laten nakijken? Dit kan snel en makkelijk via je Ligo dashboard. Als member kun je gratis offertes opvragen bij onze specialisten. Je uploadt het contract en binnen 1 werkdag na aanvraag ontvang je verschillende offertes van onze juristen, advocaten en fiscalisten. Onze specialisten werken alleen met vaste prijzen, zodat je nooit voor verrassingen komt te staan. Geen uren zoeken naar de juiste advocaat. Vergelijk prijs, ervaring en expertise en kies de beste.
Gerelateerde documenten
Indien de intentieovereenkomst niet het document is dat je zoekt, heb je wellicht één van de volgende documenten nodig:
* Samenwerkingsovereenkomst
* Samenwerkingsovereenkomst Engels
* Geheimhoudingsovereenkomst
* Geheimhoudingsovereenkomst Engels
* Bemiddelingsovereenkomst