Checklist bij het laten maken van software

Overzichtelijke checklists om het jou makkelijk te maken

 • Inzicht in alles wat je moet doen
 • Stap voor stap begeleiding
 • Geen legal hassle

Bekijk hoe het werkt

 • Software laten maken, hoe ga ik van start?

  Wil je voor je bedrijf software laten maken door een andere partij? In dit geval komen er juridisch een aantal belangrijke zaken bij kijken. Zo ben je niet automatisch eigenaar van de software als deze door een andere partij ontwikkeld wordt. Maar waar moet je beginnen? Wat voor documenten heb je allemaal nodig? Welke afspraken dien je te maken? Wij helpen je met al deze vragen. Om niet in de problemen te komen, zorgen we met deze legal workflow dat je niets vergeet bij het laten maken van je software door een andere partij. In de handige checklist loop je stap voor stap het hele proces door.
 • Risico’s bij software laten maken

  Als je software laat ontwikkelen, word je niet automatisch eigenaar van de software. Ook al ben jij degene die de opdracht geeft om de software te laten maken, geeft de wet aan dat de maker van een 'werk' (de software) automatisch eigenaar wordt van dit werk. Deze verkrijgt namelijk de intellectuele eigendomsrechten op het werk. Het is dan ook belangrijk dat je risico’s voor jouw onderneming uit sluit, voordat je opdracht geeft om de software te laten maken. Het komt vaak voor dat een software ontwikkelaar in zijn algemene voorwaarden heeft opgenomen dat deze eigenaar zal blijven van intellectuele eigendomsrechten op de software. Jij als opdrachtgever gebruikt de software na ontwikkeling, en je verkrijgt slechts een gebruiksrecht. In de algemene voorwaarden van een ontwikkelaar staat dan ook vaak dat je tegen extra betaling de eigendom van de software kan kopen. Het kan om hoge bedragen gaan waar jij als ondernemer niet op gerekend had. Ontwikkelaars kunnen ook gebruik maken van een zogenaamd framework. Een framework is een bestaand stuk software dat het maken van een ander soort software vereenvoudigd. Wanneer de ontwikkelaar de intellectuele eigendomsrechten van het framework niet aan jou overdraagt, ben je alsnog afhankelijk van de ontwikkelaar. Jij kan het framework op een later moment nodig hebben om onderhoud aan jouw software te plegen. Wanneer je de rechten van het framework niet overgedragen hebt gekregen, kan je de software dan ook niet zonder toestemming van de ontwikkelaar aanpassen. Indien je niet afhankelijk wil zijn van de ontwikkelaar, geen hoge kosten wil betalen en zeker wil zijn dat je eigenaar van de software wordt, dien je je goed voor te bereiden en alle belangrijke stappen te doorlopen zodat je niets over het hoofd ziet. Software kan namelijk van enorme waarde voor je onderneming zijn, en die waarde wil je wel binnenshuis hebben. Voor een startup kan dit bijvoorbeeld heel belangrijk zijn bij het aan boord halen van investeerders.
 • Stappen software laten ontwikkelen

  Weet je niet precies hoe je juridisch eigenaar wordt van de software die je door een andere partij laat ontwikkelen? De workflow Software Laten Maken zet in de juiste volgorde alle stappen voor je uiteen. De status wordt bijgehouden, zodat jij altijd weet wat de volgende belangrijke stap is om te zorgen dat jij juridisch eigenaar wordt van de software die je laat ontwikkelen. Weet je niet goed hoe je een stap moet uitvoeren? Geen probleem! In de workflow staat een toelichting bij elke stap, zodat je op elk moment weet wat je moet doen. Daarnaast kun je vanuit de workflow direct starten met bijvoorbeeld het maken van de juiste akte voor het overdragen van het eigendom van de software.
 • Wat heb ik verder nodig?

  Voor het laten maken van software heb je onder andere een onderhandse akte nodig. Deze akte kan je direct vanuit je workflow starten. Binnen enkele minuten maak je voor jouw bedrijf deze akte op maat. Je beantwoordt een aantal vragen en onze slimme software creëert een document dat op jouw wensen is afgestemd. De benodigde akte hebben wij ook beschikbaar in het Engels en kan je als Ligo member gratis downloaden.
 • Advies over software laten maken

  Heb je een juridische of fiscale vraag over het laten maken van je software? Stel onbeperkt vragen aan onze topadvocaten en krijg gratis telefonisch advies als Ligo-member. Op elk rechtsgebied hebben wij specialisten die jou altijd kunnen helpen. Je kunt over het laten ontwikkelen van software bijvoorbeeld vragen stellen over het volgende: Op welk moment dien ik de overdracht van de intellectuele eigendomsrechten op de software te regelen met de ontwikkelaar? Heeft de ontwikkelaar nog bepaalde rechten op de software, nadat ik eigenaar ben geworden? Wat kan ik doen als er risicovolle of nadelige bepalingen in de algemene voorwaarden van de ontwikkelaar staan? Hoe regel ik een geheimhoudingsplicht op aan de ontwikkelaar van mijn software? De Ligo juristen staan ook altijd voor je klaar om je te helpen. Elke dag van 9:00u tot en met 23:00u zijn zij beschikbaar om jou te helpen met vragen over de ontwikkeling van software door een andere partij. Je kan met ons bellen, e-mailen en chatten. Ook in de avonden en in het weekend. Stel je vraag in de Ligo chat (rechtsonder in je scherm) en krijg antwoord van onze Ligo juristen.

Maak een account aan en start met de workflow

Maandelijks

membership

 • Meer dan 100 contracten in NL en EN
 • Toegang tot alle workflows
 • Ontvang offertes binnen 1 dag
 • Onbeperkt telefonisch advies van topadvocaten
 • Documenten online ondertekenen
 • Veilig beheer van contracten
 • Eerste BV oprichten voor € 269,-

Voordelen voor member?

€ 39,95

per maand

Jaarlijks

membership

 • Meer dan 100 contracten in NL en EN
 • Toegang tot alle workflows
 • Ontvang offertes binnen 1 dag
 • Onbeperkt telefonisch advies van topadvocaten
 • Documenten online ondertekenen
 • Veilig beheer van contracten
 • Eerste BV oprichten voor € 249,-

 • Advies gesprek met Ligo jurist na Legal Checkup

€ 29,95

per maand