AVG Privacy Scan

Bereid je voor op de strenge

Algemene Verordening Gegevensbescherming

met de gratis scan

Doe nu de AVG-scan en voorkom hoge boetes

Op 25 mei 2018 treedt de nieuwe privacywet in werking: de Algemene Verordening Gegevensbescherming (de AVG). Vanaf die datum geldt in de gehele EU dezelfde privacy wetgeving. Door de AVG krijgen mensen meer mogelijkheden om voor zichzelf op te komen bij de verwerking van hun persoonsgegevens. Handel je in strijd met de nieuwe regels van de AVG? Dan kan je hoge boetes krijgen. Deze boetes kunnen oplopen tot wel 20 miljoen euro of tot 4% van de jaaromzet van je onderneming. Maar hoe voorkom je dat je een hoge boete krijgt? Hoe krijg je inzicht in wat je voor jouw bedrijf nog moet regelen? Daar heb je de gratis AVG-scan van Ligo voor! Met deze scan krijg je binnen 5 minuten inzicht in wat je precies moet doen om jouw onderneming klaar te maken voor de AVG. Maak jouw onderneming AVG-proof en voorkom hoge boetes.

Maak jouw onderneming privacy proof

  • Ga zorgvuldig om met persoonsgegevens
  • Weet wat je moet doen bij een datalek
  • Voorkom hoge boetes
  • Jouw rechten en verplichtingen op een rij
  • Alle juiste documenten in een handomdraai

In 4 stappen voldoen aan de AVG

Dankzij Ligo wordt het voor jou als ondernemer een stuk gemakkelijker om je aan de AVG te houden. Wij helpen jou namelijk via de volgende stappen om aan de veeleisende eisen van de AVG te voldoen:
1

Doe de Ligo AVG-scan

Beantwoord 12 eenvoudige vragen, waarmee we in kaart brengen hoe goed jouw onderneming is voorbereid op de AVG. Heb jij alle procedures al op orde? Kom erachter wat de acties voor jou zijn met de gratis AVG-scan!

2

Download benodigde contracten

Blijkt uit de scan dat je nog veel moet regelen om AVG-proof te worden? Geen zorgen! Bij ons kan je alle documenten downloaden die volledig in overeenstemming zijn met de nieuwe regels.

3

Krijg advies van specialisten

Wil je even sparren over de complexe verplichtingen voor jouw onderneming? Of wil je gewoon wat extra zekerheid dat jij geen risico loopt op boetes? Onze AVG-specialisten helpen jou om AVG-compliant te worden.

4

Voorbereid op de AVG!

Na het doorlopen van de AVG Privacy Scan, het regelen van de juiste documenten en het advies van onze AVG-specialisten, ben jij helemaal voorbereid op de AVG. Zo hoef jij je geen zorgen te maken en kan je met een gerust hart ondernemen!

Benodigde AVG documenten

Privacy Policy

Een privacy policy is een beleid waarin je degenen van wie je persoonsgegevens verzameld (ook wel de “betrokkene”) informeert over de verzameling van zijn persoonsgegevens en rechten. Dit is wettelijk verplicht en gezien de AVG dient je privacy policy helemaal in orde te zijn natuurlijk. Je kunt bij Ligo heel makkelijk je privacy policy op maat maken. Je vult dan een vragenlijst in en hierop volgend genereert onze software jouw privacy policy die je in zowel in Word als PDF kan downloaden.

Cookiebeleid

Een cookie is een klein tekstbestandje dat wordt geplaatst op de computer, smartphone of tablet van de gebruiker van de website. Met een cookie wordt informatie verzameld of opgeslagen over het gebruik van de website of over (het apparaat van) de gebruiker. In de praktijk leggen websitebeheerders uit wat cookies zijn in hun privacyverklaringen. Dit is in de meeste gevallen echter niet voldoende. Wij adviseren je dan ook om naast de privacyverklaring ook een aparte cookieverklaring op te stellen. Ons cookiebeleid is volledig AVG-proof zodat je na 25 mei 2018 ook goed zit.

Verwerkersovereenkomst

Een verwerkersovereenkomst is wettelijk verplicht wanneer jij persoonsgegevens verzamelt van bijvoorbeeld je klanten of gebruikers en jij vervolgens een andere partij inschakelt om deze persoonsgegevens voor jou te laten verwerken. Door de verwerkersovereenkomst sluit je uit dat de andere partij de persoonsgegevens voor eigen doelen mag verwerken. Ook leg je in een verwerkersovereenkomst vast op welke manier de andere partij (de verwerker) om dient te gaan met de persoonsgegevens die jij als verantwoordelijke hebt verzameld. Door de AVG is de bewerkersovereenkomst veranderd in de ‘verwerkersovereenkomst’. Je kan bij ons de verwerkersovereenkomst zo op maat maken dat deze afgestemd is op de AVG.

Ligo AVG specialisten

Juridische AVG-specialisten

Onze juridische AVG-specialisten zorgen ervoor dat jij je aan de regels van de AVG houdt. Zij adviseren jou bijvoorbeeld over de vraag of je bepaalde persoonsgegevens mag verzamelen en bewaren en met wie je een verwerkersovereenkomst moet sluiten. Dit betekent dat je bij hen terecht kan met vragen als: “mag ik mijn personeel filmen?”, “hoe lang mag ik gegevens van bezoekers van mijn website bewaren?” en “wat moet ik doen als ik ontdek dat er een datalek is geweest?” Dankzij one juridische AVG-specialisten hou jij je aan de wet en krijg je geen hoge boetes!

Joop Jansen

"Op het gebied van de AVG bied ik laagdrempelig juridisch support voor ambitieuze ondernemers."

Technische AVG-specialisten

Onze technische AVG-specialisten zorgen ervoor dat jouw ICT AVG-proof is. Dit betekent dat zij jou helpen om bijvoorbeeld je website of je app zo vorm te geven, dat jij je aan de eisen van de AVG kan houden. Zo helpen deze specialisten jou met vragen als: "hoe moet ik opgeslagen persoonsgegevens op mijn website beveiligen?", "hoe zorg ik ervoor dat ik het snel door heb als een hacker heeft ingebroken?" en "hoe kan ik ervoor zorgen dat ik weet welke persoonsgegevens ik waar heb opgeslagen?". Dankzij deze technische ondersteuning krijg jij controle over je data en voorkom je overtredingen van de AVG.

Rob Vos

"Ik bied de ondernemer oplossingen die garanderen dat alleen de juiste mensen toegang hebben tot data."

Veel gestelde vragen

Wat is de Algemene Verordening Gegevensbescherming?

De AVG is een nieuwe Europese privacywet. De AVG (of GDPR) stelt hele hoge eisen aan hoe jouw onderneming omgaat met de privacy van mensen van wie jouw onderneming gegevens heeft. Deze gegevens van mensen, persoonsgegevens genoemd, dien je onder de AVG bijvoorbeeld heel goed te beveiligen. Ook mag je persoonsgegevens alleen bewaren of verzamelen op het moment dat daar een goede reden voor is. Dit betekent dat je meestal toestemming aan iemand dient te vragen voordat je zijn of haar persoonsgegevens mag bewaren of verzamelen. Je mag persoonsgegevens niet langer bewaren dan voor de verwerking noodzakelijk is. Als je je niet aan deze eisen houdt, kan je hoge boetes krijgen! Het is dus van heel groot belang dat je je aan de strenge eisen van de AVG houdt. Met de AVG-scan van Ligo helpen wij je daar gelukkig bij.

Waarom is de AVG voor mij belangrijk?

De AVG is voor jou als ondernemer van belang, omdat je hoge boetes kan krijgen als je je er niet aan houdt. Bovendien kan je reputatieschade oplopen op het moment dat bekend wordt dat jij je niet aan de wet houdt. Welke consument wil immers klant zijn bij een bedrijf waarvan bekend is dat ze zich daar niet aan de wet houden? Bovendien geldt de AVG voor elke ondernemer die persoonsgegevens bewaart of verzamelt. Ook als je ZZP’er bent dien je je dus aan de AVG te houden. Heb je een (ANBI)-stichting en probeer je helemaal geen winst te maken? Ook dan dien je je aan de AVG te houden. Pas dus op: elke onderneming en elke organisatie dient zich aan de AVG te houden en als je dit dient niet doet, kan je hoge boetes krijgen.

Aan welke verplichtingen moet ik als ondernemer of mijn organisatie voldoen?

Als ondernemer dien je aan strenge eisen te voldoen. Je dient er onder andere voor te zorgen dat je alleen persoonsgegevens verzamelt en bewerkt van mensen van wie je persoonsgegevens mag verzamelen en bewaren. Vaak mag je alleen persoonsgegevens verzamelen en bewaren op het moment dat je daarvoor toestemming krijgt van de persoon van wie je persoonsgegevens wil verzamelen en bewaren. Geldig toestemming krijgen is echter lastiger dan het lijkt. Bovendien dien je aan te kunnen tonen dat iemand jou geldig toestemming hebt gegeven op het moment dat de Autoriteit Persoonsgegevens dit controleert. En als de toestemming is ingetrokken, dan dien je direct te stoppen met elke verwerking van die betreffende persoonsgegevens. Verder dien je in een register bij te houden welke persoonsgegevens van wie je verwerkt en dien je ook dit aan de Autoriteit Persoonsgegevens te kunnen laten zien als zij daarom vraagt. Als je dit niet kan doen, verzamel en bewaar je persoonsgegevens zonder dat dit mag en dat betekent dat je hoge boetes tot 20 miljoen euro kan krijgen.

Wat zijn de vergaande rechten van personen waarvan ik gegevens heb?

Als ondernemer hoef je niet alleen aan strenge eisen te voldoen, er zijn ook vergaande rechten van de mensen van wie je persoonsgegevens verwerkt. Deze mensen, betrokkenen genoemd, hebben bijvoorbeeld het recht om in te zien welke persoonsgegevens jouw onderneming van hen hebt, hebben ze het recht om jou te vragen om jouw persoonsgegevens te herstellen en te verwijderen en hebben ze het recht op “dataportabiliteit”. Dit laatste recht houdt in dat betrokkenen het recht hebben om jou te vragen de persoonsgegevens die jij van hen hebt over te dragen aan een andere onderneming of, als dit niet kan, om deze persoonsgegevens terug te geven aan hen. Als de betrokkenen deze rechten bij jou niet in de praktijk kunnen brengen, bijvoorbeeld omdat jij niet weet welke persoonsgegevens van wie zijn, hou je je niet aan de AVG. Dat betekent dan weer dat je hoge boetes kan krijgen!

Moet ik nu al in actie komen?

25 mei lijkt misschien nog ver weg. Wellicht overweeg je dan ook om nog even te wachten met het beginnen van je voorbereidingen op de AVG. Wij raden dit echter niet aan: de AVG rechten van de betrokkenen onder de AVG gaan ver, de boetes voor ondernemers en organisaties zijn hoog en ondernemers en organisaties dienen zich aan zeer strenge eisen te houden. We raden je dan ook aan om zo snel mogelijk te beginnen met je voorbereidingen op de AVG. Bij Ligo kan je dit gratis en gemakkelijk doen door onze AVG-scan te maken en je daarna verder te laten helpen door ons.